Co se děje v zimě na farmě Držovice?

Co se děje na Farmě Držovice, když v sobotu ráno nestojíme na našem oblíbeném místě u Gondoly a nečekáme na Vás? Netěšíme se na obligátního ranního panáčka od našeho oblíbeného sýrového štamgasta?

Ráda bych napsala, že farma leží pod sněhem a my si u krbu čteme. Bohužel nic z toho není pravda. Ten sníh bychom rádi, ale krb by asi stejně neprošel, rozhodně ne v lednu. Prosinec je náš klidový měsíc, to se opravdu snažíme co nejvíc odpočívat. Letos jsme ale měli vánoční chvilky trošku zkalené faktem, že díky loňské super dlouhé zimě, jsme měli rekordně nízký nádoj kozího i ovčího mléka, což jste ostatně pocítili i Vy všichni, kdo k našemu stánku chodíte. Proto se letos snažíme udělat maximum proto, aby se tato pro nás veskrze negativní situace už neopakovala. Příroda si s námi hraje letos zase, ale je pravda, že současné počasí vyhovuje zvířatům lépe, než třeskuté mrazy. Dokonce se každý den pasou a několik jehňat se narodilo venku. Uvidíme, co přinese únor a hlavně kritický březen. Máme ale určitě více a lepší krmení, než loni, takže by nás ani dlouhý pobyt uvnitř neměl zaskočit. Samozřejmě bychom ale rádi pásli už v březnu, jak tomu obvykle bývá. 

Od nového roku už zvířata pilně rodí a několik posledních dní dokonce už trochu dojíme. S prvními kozo/ovčími sýry zacházíme v rukavičkách. Výrobna ale nezahálí, vyrábíme z kravského mléka pět dní v týdnu, a to zejména zrající sýry a zvlášť Okáče, které jsou také často nedostatkovým zbožím. Od začátku ledna už pravidelně zavážíme krámy, ale trhy k naší radosti zatím žádné nejsou. Nemáme totiž jen jehňata a kůzlata, ale i štěňátka od našich border colií, takže práce je i tak více než dost. 

Do nového roku chystáme hlavně více výrobků z kozího a ovčího mléka, především všech druhů zrajících sýrů. To se nám loni opravdu nepovedlo a bojovali jsme doslova o každý bochník, který jsme na trh přivezli. Rádi bychom si také pořídili lis na sýry. Zatím máme jen malý na lisování Okáčů, ale do budoucna bychom rádi lisovali všechny déle zrající sýry. Snad se to letos povede. Pokud to situace dovolí, také bychom se rádi vrátili ke kozím kefírům, které jsme dělali naposledy před dvěma lety. Díky mírnému počasí budujeme s naším plzeňským kamarádem zahradníkem ekologickou zahradu. Ještě o tom moc nevíme, ale učíme se za pochodu. Už dnes víme, že den otevřených dveří bude v sobotu 17. května. Tou dobou budou už ale trhy v plném proudu. Snad alespoň na chvíli sníh vystřídá bláto a my si ještě utrhneme kousek volna, než se rozběhne ta pravá zběsilá trhová sezóna.

Těšíme se na Vás

Kuba, Jana, Lukáš, Kamil, Míša, Vlaďka, Irena a Marie. FARMA DRŽOVICE 

foto © Vítězslav Jančák