Podzim vládne, uzeniny a maso začínají hrát první housle…

Uzeniny, husy, kuřata…

V sobotu 6. října dopoledne (8 – 12h) opět zaplní téměř 50 prodejců prvotřídních potravin okolí Mlýnské strouhy. První letošní říjnové trhy budou ve znamení uzenin a masa. Uzenářů se na každých Plzeňských farmářských trzích prezentuje zhruba 6. Plzeňský kraj je prostě krajem uzenin a masa.

Na trhy vybíráme jen prodejce uzenin, kteří je vyrábějí opravdu z masa. V prodávaných párcích, salámech, šunce, klobásách, tlačenkách… nenajdete žádné separáty, mouku či sóju. Podíl masa je v nich velmi vysoký. Kdo si na Plzeňských farmářských trzích koupil například hovězí salám z Angus farm, už si těžko zvykne na nedochůdče ze supermarketu. V Angus salámu je 89 % masa! Další prodejci samozřejmě splňují také výše popsaná kritéria. ZEFA Volary vozí parádní zvěřinové klobásy, vepřovou šunku i salámy. Pan Šneberger ze Železné rudy je vyhlášený svou sušenou šunkou a šunkovým salámem. Uzenář pan Matějka z Letin je specialistou na zabijačkové lahůdky a uzeniny s pivem Purkmistr. Terešovské uzeniny se proslavily například tlačenkou v bachoru, párky nebo domácí nádivkou.

Na těchto trzích se nebudou prodávat jen uzeniny, ale i maso a drůbež. Milovníci hus si přijdou na své. Pan Puchta z ekofarmy Svinná totiž přiveze husy chované v krásné šumavské krajině. Kuřata bude možné nakoupit nejen u něj, ale i u stánku farmy Zephyr. Delikátní hovězí a jehněčí maso najdete tam, kde bude vonět gril. Stánek ekofarmy Jemnice je již legendární.

Z Vysočiny přijedou i zástupci biofarmy Sasov. Jsou to specialisti na chov přeštického prasete. Prodávají nejen vepřové maso, ale i uzeniny. Přeštíci mají původ v našem kraji, proto je skoro povinností jejich chov podpořit.

Maso přeštického prasete je delikátní. Pan Sklenář ze Sasova je navíc chová ve volných výbězích (ekologicky). Mají se u něj opravdu skvěle. To se pak projevuje i na kvalitě masa. O tomto víkendu se v Erfurtu (Německo) koná kuchařská olympiáda. Vařit na ní bude i český reprezentační tým. Co myslíte, že budou vařit? Hlavní chod pečené vepřové karé a smažený vepřový bůček bude pocházet z přeštického selátka. To jen dokazuje, jak kvalitní potraviny se na Plzeňských farmářských trzích dají nakoupit.