Festival regionálních potravin přilákal řadu návštěvníků
Výsledky 2.ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 byly vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, kde se poprvé koná Festival regionálních potravin.
Značku Regionální potravina získali Přešínský špekáček a klobása z řeznictví a uzenářství Herejk, Přírodní sýr a Kysané mléko z Minimlékárny Joma, Víkendový chléb z pekárny PEKO, Oříškový rohlíček ze Západočeského konzumního družstva Sušice, Purkmistr tmavý ležák 12°, Kysané zelí Josef Krůse a Tolstolobik uzený porcovaný ze Zpracovny ryb Klatovy. Vítězové si převzali certifikát a keramický pohár. Všechny oceněné výrobky mohli lidé ochutnat i zakoupit na Festivalu regionálních potravin na nádvoří krajského úřadu ihned po vyhlášení.
„Bereme podporu regionální potraviny velmi vážně, protože chceme, abychom my i naše děti jedli zdravé potraviny a k tomu vede právě tato cesta. Budeme podporovat malé výrobce, kteří mají chuť své produkty dělat poctivě a řádně, “ řekl hejtman Milan Chovanec při pozdravu občanům na nádvoří úřadu.
V letošním roce bylo přihlášeno 21 výrobců s 62 výrobky. Loni soutěžilo 25 výrobců se 116 výrobky. V letošních pravidlech soutěže došlo k omezení počtu přihlášených výrobků od jednoho výrobce o polovinu. Vítězové od dneška mohou používat u vítězného výrobku po čtyři roky označení Regionální potravina Plzeňského kraje a jsou uvedeni v samostatném katalogu, který je součástí propagace soutěže a je distribuován na regionálních akcích a akcích ministerstva zemědělství. V letošním roce se soutěžilo v devíti oblastech (masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky, včetně těstovin, cukrářské výrobky, včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní potraviny).
S vítěznými výrobky a s výrobky, které prošly soutěží se má veřejnost možnost seznámit na ochutnávkách, které proběhnou ve všech okresech Plzeňského kraje a na dalších akcích pořádaných především Plzeňským krajem.
Plzeňský kraj bude spolupracovat se všemi výrobci regionálních potravin, kteří se do jednotlivých ročníků soutěže přihlásili a jejichž výrobky úspěšně prošly hodnotitelskou komisí, pouze se neumístily na prvním místě.
Historicky první prodejní Festival regionálních potravin, který připravil Krajský úřad Plzeňského kraje na nádvoří, byl zahájen v pátek 17. června a končil v sobotu v podvečer.
Součástí festivalu byl i farmářský trh zaměřený především na produkty z Plzeňského kraje a ochutnávky vítězných výrobků z loňského i letošního ročníku soutěže Regionální potravina. V bohatém programu byla k vidění kuchařská show, zaměřená na přípravu jídel z lokálních potravin, konaly se zajímavé besedy a hudební vystoupení. Děti bavila Magda Reifová z televizní Kouzelné školky společně s hercem a moderátorem Petrem Vackem. Souběžně s festivalem probíhaly kurzy vaření z regionálních potravin v Hotelové škole na Borech.
Spolupořadateli Festivalu regionálních potravin byli Místní akční skupina Pošumaví z.s.p.o. a Úhlava o.p.s. společně se sdružením ENVIC o.s., které pořádá Farmářské trhy v Plzni.