Sláva ranému zelí

Sláva ranému zelí! Nevím jak vy, ale já rané zelí miluju. Od Moniky Vočadlové na trhu jsem dostal dvě hlávky a hned je zpracoval. Zelí nakrájíte na tenké nudličky, orestujete na másle (krátce, aby bylo zelí pořád křupavé), přidáte čerstvou bazalku (pesto není ono), jarní cibulku, osolíte a opepříte. Bazalky dejte dost – na půlku menší hlávky zelí klidně 8-10 lístků. Klidně nakonec přidejte ještě trochu másla. Je to báječná příloha k masu, ale lze ho jíst i třeba s bramborem a trochou bylinkového tvarohu.

Nebo prostě z kastrolu jen tak. Samozřejmě do listů zelí můžete zabalit co vás napadne. Třeba mleté hovězí od Anguse ochucené solí, pepřem, česnekem a čerstvou majoránkou. Pak už to jen úpéct.


Takže v sobotu šup na Plzeňské farmářské trhy pro zelí a něco k tomu…