Od Macháčků

Kraj:Plzeňský
Okres:Rokycany

Pečené čaje jsou moje srdeční záležitost od prvního ochutnání. Když jsem si prvně upekla tenhle ovocný čaj, ještě jsem netušila, kolik dalších jich upeču. Ale hraní si s ovocem mne pohltilo a já vymýšlela nové a nové receptury, vylepšovala chuť, vymýšlela čajům jména a dávala je svým blízkým. Byly vždy vítaným dárkem a stále se neomrzely, protože připravuji víc než pětadvacet různých druhů. Tak dlouho jsem si s čaji hrála, až jsem dospěla k výsledku, se kterým jsem spokojená. V každé skleničce mého pečeného čaje je víc než 78 % ovoce, jen lehce doslazeného, žádná voda, pouze ovocná šťáva, kterou čerstvé ovoce při pečení pustí. A tu výraznou chuť ovoce jemně podtrhuje špetka koření. Žádné konzervanty, žádná „éčka“. Prostě přírodní čaj s kousky ovoce, na nichž si každý pochutná.

Džemíky, marmeládky, povidla a sirupy postupně obohatily můj sortiment „dobrot ve skle“. Připravuji sirupy z květů i plodů bezinky, ovocné a bylinné sirupy, poctivé džemy a marmelády – všechny v kvalitě „extra“ a „výběrové“. Tato označení však na etiketách neuvádím, naše výrobky jsou prostě „od Macháčků“. Co na etiketách rozhodně najdete, je obsah ovoce. Pohybuje se podle druhu mezi 50 – 82%! Naše poctivé domácí džemíky jsou bez konzervantů a jiné chemie. Sirupy jsou připravovány podle starých receptů a postupů. Rybíz ručně lisuji – a naše Rybízovka je z jeho šťávy, nikoli z průmyslového koncentrátu! A jak chutná? Jako ta od babičky, když jste byli malí…

Při výrobě povidel jsem čerpala ze starých tradičních receptů, jaké používaly naše babičky. Sotva dozrají švestky, už u nás voní, od rána do večera bublají, abych je večer dochutila špetkou skořice a kapkou rumu a naplnila do skleniček. Mojí velkou láskou jsou pak povidla hrušková, která běžně na pultech obchodů nenajdete.

Od Macháčků
Rybnice 10, 331 51 Bučí